În statul California, fabricile care poluează prin emisiile mari de CO2, plătesc panouri solare pentru familiile devaforizate. Nu este un gest de caritate din partea companiilor în sine, ci o inițiativă politică a Californiei.

San Francisco Chronicle explică modul în care este aplicat acest nou program politic: fabricile trebuie să plătească pentru emisiile de CO2 produse. Așa că pot face asta ajutând familiile cu venituri modeste care nu își pot permite instalarea unui sistem de încălzire ecologic.
Programul va fi dirijat de către organizația non-profit GRID Alternatives. Până acum s-au strâns 14,7 milioane de dolari prin intermediul sistemului care obligă fabricile, centralele electrice, rafinăriile de petrol și alte companii să cumpere credite pentru fiecare tonă de dioxid de carbon și alte gaze contaminante pe care le emit în atmosferă.

California este cel mai mare stat din SUA în ceea ce privește dezvoltarea energiei solare; cu ajutorul unor programe bine făcute, companiile inovatoare și consumatorii implicați care au ajutat la dezvoltarea acestui tip de energie alternativă vor ajunge într-un punct în care California va deveni cel mai puternic stat american din acest punct de vedere. Însă, până acum acest tip de tehnologie nu a fost accesibil decât celor din clasa de mijloc și celor bogați, mai ales din cauza costurilor ridicate ale instalației.

Se estimează că, până la sfârșitul anului viitor, circa 1600 de cămine vor beneficia de energie solară gratuită datorită acestui program. În funcție de zonă, o astfel de instalație poate însemna pentru o familie o economie de 400-1000 de dolari pe an, numai pentru electricitate.

Această metodă pare a funcționa foarte bine și echitabil: fabricile și uzinele de combustibili fosili plătesc pentru răul făcut planetei, iar banii sunt investiți în energie „curată”. Astfel, mediul înconjurător are de câștigat: energia solară înseamnă mai puține emisii, iar familiile cu venituri modeste fac economii foarte mari.
Până și politicienii mai conservatori ai statului californian sunt de acord cu această inițiativă. Un program foarte interesant care ar trebui aplicat în mai multe state și țări din lume

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul