Imaginați-vă cât de mult am economisi și ce impact benefic am avea asupra mediului înconjurător dacă nu am mai folosi ambalaje, punguțe și pungulițe și sticle de plastic pentru produsele cumpărate și le-am înlocui cu calitatea reală a produselor. Această idee nu este una de domeniul SF-ului, ci chiar există – primul supermarket din lume cu zero reziduuri. 

Două fete din Germania au deschis în Berlin primul supermarket cu zero reziduuri din lume unde nici un produs nu este ambalat, iar cumpărătorii sunt invitați să își aducă de acasă propriile recipiente pentru a și le umple cu produsele pe care fetele le vând la vrac. Dacă vi se pare o idee absolut revoluționară, aduceți-vă aminte că bunicii noștri făceau asta zilnic.

Majoritatea produselor pe care le găsim în orice supermarket sunt ambalate în pachete atrăgătoare, care să „fure” ochiul, menite să vândă cât mai bine produsul, însă în final ajung la gunoi și nu folosesc la mai nimic, având în vedere că majoritatea sunt din plastic. Întrebarea pe care Original Unverpackt (supermarketul berlinez) și-o pune este: avem nevoie oare de atât de multe ambalaje? Inițiativa magazinului este una foarte simplă: reducerea deșeurilor și asigurarea transparenței produselor.

„Este vorba de a face shopping în mod diferit, de a scăpa de rafturile interminabile cu produse care îți promit viață eternă, de a face cumpărături în mod curat, fără deșeuri. Căutăm conceptul de slow food, cu zero reziduuri și suntem împotriva cuvintelor la modă despre conștiința ecologică pe care multe mărci de produse le folosesc pentru a ne convinge”.

În loc de „bătălia ambalajelor” în care ajungi să fi prins de fiecare dată când nu reușești să te hotărăști în privința unui produs, acest nou supermarket te invită să alegi cu grijă și să încerci fiecare produs în parte, prezentat ca atare.
Cumpărătorii sunt rugați să îți aducă propriile recipiente pentru a cumpăra alimentele la vrac; deși nu au ambalaj, fiecare produs are inscripționate caracteristicile (ingrediente, valoare nutrițională, origine). Dacă nu aveți propriile recipiente, magazinul vă oferă pungi de hârtie din hârtie reciclată.

Până și vodka se cumpără la vrac.

Paste, legume, fructe uscate, tot ce ai nevoie.

Acest tip de supermarket nu ar reduce doar cantitatea de deșeuri generată de ambalajele alimentelor, ci și risipa de mâncare. Gândiți-vă cât de multe lucruri cumpărăm doar pentru ambalajul sclipicios, fără să avem cu adevărat nevoie de ele. Prin eliminarea ambalajelor care atrag atenția cumpărătorului se poate reduce shopping-ul compulsiv de produse de care nu avem nevoie.

Milena Glimbovski și Sara Wolf, creatoarele Original Unverpackt, au lucrat la planul lor de afaceri încă din noiembrie 2012. După ce au obținut investiția necesară prin intermediul unui crowdfunding german, dublându-și obiectivul inițial, magazinul lor are un mare succes și se gândesc deja să deschidă un al doilea.

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul