Usturoiul este una dintre plantele cele mai apreciate în bucătărie datorită gustului și aromelor pe catre îl dă bucatelor. De-a lungul timpului, încă din antichitate, calitățile benefice și terapeutice ale usturouiului au fost confirmate de nenumărate mărturii.
În prezent, usturoiul este considerat important grație modului în catre acesta poate preveni multe boli. Potrivit sfatulmedicului.ro, usturoiul a fost folosit încă din Evul Mediu pentru o sănătate optimă. Oamenii de știință au descoperit noi utilizări interesante ale acestui aliment și beneficiile pe care acesta le poate oferi.

De ce este bun usturoiul pentru sănătate

 Usturoiul este foarte bun în tratarea cancerului. Da, este adevărat. Usturoiul poate ajuta inclusiv în tratarea cancerului. Studiile au arătat că anumite substanțe din compoziția usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile în distrugerea celululelor canceroase și ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este recunoscut pentru reducerea dezvoltării tumorilor papilare.

Usturoiul echilibrează tensiunea arterială

Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale. Medicina tradițională din Asia recunoaște faptul că usturoiul este eficient în controlarea tensiunii arteriale, fapt confirmat de altfel de specialiștii din întreaga lume. Pentru ca usturoiul să contribuie la scăderea tensiunii arteriale, puteți consuma suc proaspăt de usturoi, un cățel de usturoi în lapte cald sau un cățel de usturoi ca atare în fiecare zi.

Usturoiul ca antibiotic

Usturoiul reprezintă un antibiotic natural și cea mai bună parte este că acesta nu distruge și bacteriile sănătoase din organism. Destul de multe persoane folosesc usturoiul ca antibiotic, în mod eficient.

Creșterea nivelului de antioxidanți

Usturoiul stimulează creșterea nivelului de antioxidanți din organism, ajută la scăderea valorilor glucozei serice și a tensiunii arteriale.

Usturoiul conține alicină

Alicina este un compus puternic care acționează ca antibiotic și ajută la vindecarea infecțiilor cutanate. Este bine de știut că alicina se formează doar atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit.

Cum consumăm usturoiul în siguranță

 Usturoiul poate fi consumat în siguranță de majoritatea adulților. Cu excepția aromei sale intense și a faptului că provoacă transpirație, usturoiul are puține efecte secundare. Totuși, trebuie să fiți atenți la anumite reguli pentru a nu avea necazuri în urma consumului de usturoi.
Dacă sunteți alergici la plante din familia liliacee, inclusiv ceapă, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele și lalelele, este bine să evitați usturoiul. Persoanele alergice la usturoi pot manifesta diverse reacții, fie că inhalează, consumă sau aplică usturoiul pe piele.
Cei care urmează să suporte intervenții chirurgicale sau dentare, femeile însărcinate și cei cu tulburări de coagulare, ar trebui să evite să consume cantități mari de usturoi în mod regulat din cauza proprietății acestuia de a subția sângele, fapt ce ar putea provoca sângerări excesive. Cei care utilizează anticoagulanți, aspirină și antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui să consume usturoi decât după ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot consuma fără probleme.
Usturoiul poate deasemenea interacționa cu efectele anticoncepționalelor, ciclosporinei sau a altor medicamente. Deasemenea, poate reduce eficacitatea anumitor medicamente antivirale pentru tratamentul SIDA-HIV. Femeile care alăptează au constatat că usturoiul oferă laptelui o aromă pe care copilul o poate respinge.
Consumul unei cantități mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului și poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulență, diaree sau constipație. Fiți foarte precauți în utilizarea usturoiului dacă aveți un stomac sensibil. Dacă se aplică direct pe piele usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor.

Atenție de unde procurați usturoiul

Dacă ați decis (și bine ați făcut) ca usturoiul șă facă parte din stilul vostru de viață, asigurați-vă că mâncați un usturoi organic ce are toate calitățile acestei plante. În magazine se găsește de multe ori un usturoi tratat chimic (în general adus din import) care nu mai are nici unul dintre beneficiile usturoiului natural. Dacă usturoiul este scos din pământ după ce a înflorit, înseamnă că acesta și-a pierdut o mare parte din compușii săi valoroși.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul