Impactul consumului de alcool asupra sănătății organismului în general, și a inimii în particular, poate oscila foarte ușor de la o extremă la alta.
Deși studiile recente asociază consumul de alcool cu un risc redus de boli cardiovasculare, acest obicei de consum se poate transforma brusc într-o sursă de îmbolnăvire. Singura linie, fragilă, între efectele pozitive și negative ale consumului de alcool poate fi trasată doar de către moderație.

Beneficiile consumului moderat de alcool

 După cum afirmă http://www.sfatulmedicului.ro, studiile de specialitate din ultima perioadă au adus într-o lumină nouă implicațiile consumului moderat de alcool, identificând mai multe beneficii ale acestei substanțe în organism.
Astfel, un consum moderat de alcool poate duce la reducerea riscului dezvoltării bolilor cardiace și a decesului din aceste cauze, scăderea riscului de producere a unui accident vascular cerebral ischemic, sau diminuarea riscului de instalare a diabetului. Chiar și așa însă, dovezile despre posibilele efecte pozitive ale alcoolului asupra organismului nu sunt suficiente pentru a fi considerate valide în cazul tuturor consumatorilor.

Cum estimăm un consum moderat de alcool

Stabilirea cantității optime de alcool pentru consum este dificilă, de vreme ce fiecare persoană metabolizează diferit această substanță. Atunci când specialiștii recomandă maxim un pahar de băutură pe zi, se referă la următoarele cantități:
350 ml de bere
150 ml de vin
45 ml de băuturi tari (țuică, vodcă, coniac, etc)
În general experții recomandă un pahar de alcool pe zi pentru femei, indiferent de vârstă și bărbații de peste 65 de ani, precum și două pahare de alcool pe zi bărbaților adulți cu vârsta de până la 65 de ani.
Consumul moderat de alcool poate aduce multe beneficii adulților trecuți de 50 de ani, care sunt predispuși factorilor de risc asociaați bolilor cardiovasculare. În cazul persoanelor tinere, de vârstă mijlocie sau tineri, alcoolul poate fi mai degrabă dăunător, și se recomandă alte măsuri de protecție a sănătății inimii, cum ar fi alegerile alimentare corecte, mișcarea, programul de somn corespunzător, etc.

Alcoolul nu trebuie consumat sub nici o formă în următoarele situații

În timpul sarcinii, dacă istoricul medical familal conține cazuri de abuz de alcool ale rudelor directe, există un diagnostic de afecțiune hepatică sau pancreatică sau insuficiență cardiacă, persoana urmează un tratament cu medicamente care pot interacționa cu alcoolul, sau persoana a suferit în trecut un accident vascular cerebral hemoragic.
Evident că până și consumul moderat de alcool este strict interzis înainte de conducerea unui autovehicul sau manevrarea unor echipamente cu potențial periculos.

Care sunt pericolele consumului abuziv de alcool

 Depășirea limitelor recomandate de specialiști pentru consumul de alcool predispune la numeroasele pericole asociate cu abuzul de această substanță. Consumul excesiv de alcool afectează grav sănătatea ficatului, organ unde alcoolul este sintetizat, ducând la ciroză, boală hepatică ce poate duce la moarte. Deasemenea consumul excesiv de alcool poate duce la creșterea presiunii arteriale și, în timp, îmbolnăvirea inimii, fiind totodată asociat cu o serie de cancere cum ar fi cancerul oral, esofagian, pulmonar, de prostată sau colorectal. Riscul este cu atât mai mare dacă persoanele în cauză sunt și fumătoare. Alte riscuri asociate cu abuzul de alcool sunt instalarea pancreatitei, moartea subită (la cei care suferă de boli cardiovasculare), declanșarea accidentului vascular cerebral, hipertensiune arterială, tendințe suicidale, instalarea de boli neurologice sau producerea de accidente grave pe fondul consumului de alcool.
Din păcate consumul excesiv de alcool face și victime colaterale. Alcoolismul poate conduce la instalarea tulburărilor psihice și de comportament, fiind astfel vectorul unor conflicte aprinse, și, de multe ori, a unor adevărate drame familiale.

Video: https://www.youtube.com

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul