Berea este o băutură cunoscută și consumată încă din cele mai vechi timpuri.Se bucură de o mare popularitate și astăzi, de aceea efectele consumului au atras atenția oamenilor de știință. Numeroase studii din ultimele decenii au urmărit acțiunea berii sau a unor ingrediente ale acesteia asupra metabolismului uman. S-au înregistrat efecte pozitive datorate atât alcoolului, cât și unor substanțe bioactive originare în materia primă, dar aceste efecte au fost evidente exclusiv în condițiile unui consum moderat.
Poate părea paradoxal că dintre atâtea alimente și băuturi consumate zilnic de către om, berea s-a bucurat și se bucură de atâta atenție din partea oamenilor de știință. Motivul este unul simplu. Berea este o băutură extrem de populară. Fiind consumată practic peste tot și în cantități din ce în ce mai mari, este clar că impactul ei asupra organismului uman este cu mult mai important din punct de vedere al sănătății publice, decât al consumului unui fruct exotic bogat în antioxidanți. Studiile recente arată faptul că berea este consumată din ce în ce mai mult chiar și în țările din sudul Europei, acolo unde până nu de mult vinurile erau la putere. Unii cercetători o includ deja în contextul modelului de „alimentație mediteraneană”. În consecință, e mai important ca cercetarea să se orienteze către astfel de alimente populare, deoarece a le evalua plusurile și minusurile poate avea drept consecință punerea la punct de măsuri ce vor fi urmate de efecte consistente.

Efecte benefice asupra aparatului cardiovascular

 Potrivit site-ului https://www.revistagalenus.ro, În primul rând, ar fi de notat că o parte din efectele pozitive ale berii se datorează alcoolului etilic, chiar dacă acesta nu depășește 8% în bere, iar valoarea obișnuită într-o bere lager este de aproximativ 4,5%. Se știe de decenii bune că un consum mic-moderat de alcool etilic este corelat cu un risc relativ mai mic pentru cardiopatie ischemică, în comparație cu absența consumului sau cu consumul exagerat. Practic, în doze mici, alcoolul este cardioprotector, pe când în doze mari devine un agent agresiv cunoscut al aparatului cardiovascular. Probleme serioase, cum este cardiomiopatia alcoolică, nu se constată decât la doze mari, toxice, iar nu la consumul curent de 1-2 pahare de bere pe zi. Studii mai noi, arată însă că și berea fără alcool ar avea efecte pozitive asupra verigilor etiopatogenice implicate în afectarea cardiovasculară (scăderea mediatorilor inflamației, creșterea numărului de celule progenitoare), probabil prin intermediul xantohumolului, un component al hameiului. Explicațiile efectului pozitiv cardiovascular pot fi urmatoarele: creșterea HDL, sensibilitatea îmbunătățită la insulină, scăderea fibrinogenului, reducerea mediatorilor pro-inflamatori.

Berea și diabetul

Consumul moderat de bere poate avea efecte pozitive și în cazul reducerii riscului de diabet de tip 2. Și aici, nivelul mic de alcool din bere pare a fi cauza, iar studiile populaționale au dus la elaborarea unei curbe în „J” similară celei din cazul bolilor cardiovasculare, atunci când au asociat consumul de alcool și riscul apariției diabetului de tip 2. Astfel, dacă se compară consumatorii moderați (24 g alcool pe zi) cu cei care nu consumă deloc alcool, primii au un risc relativ mediu mai mic cu 30% de a face diabet, în comparație cu a doua categorie. Când consumul de alcool crește însă, riscul devine egal sau chiar îl depășește pe cel al abstinenților. De remarcat că există diferențe între bărbați și femei, efectele protectoare fiind mai accentuate la femei decât la bărbați, probabil datorită tipului diferit de distribuție a grăsimii corporale sau a metabolismului alcoolului, influențat de constelația hormonală a persoanei respective.

Berea și obezitatea

 Tradițional, consumul de bere este asociat cu un spor ponderal important. Berea ar fi vinovată de o adipozitate (în special abdominală) excesivă, așa-zisa „burtă de bere” fiind deja un termen intrat în limbajul curent. Într-adevar, alcoolul aduce un număr important de calorii (1 g alcool etilic = 7,07 Kcal), iar un pahar de bere are tot atâtea calorii cât un pahar de suc natural de fructe, fără zahăr adăugat. Caloriile berii cumulează caloriile alcoolului și pe cele ale glucidelor conținute de acesta. Obezitatea însă este o afecțiune complexă și cu foarte mulți factori determinanți. Este clar că un consum moderat de bere, în cadrul unui regim de viață sănătos, activ, nu va duce niciodată la apariția obezității, fie ea de ansamblu sau centrală (abdominală).

Berea și sistemul nervos

Efectele consumului de băuturi alcoolice asupra activității sistemului nervos central sunt bine-cunoscute. Berea, datorită conținutului redus de alcool, produce efecte negative doar dacă sunt depășite limitele consumului moderat. Chiar și asa, consumul de bere cu alcool este complet interzis în cazul celor care conduc, operează mașini de precizie, urmează să participe la competiții sportive, minorilor și femeilor în perioadele de maternitate și alăptare. Într-adevăr, efectele alcoolului asupra creierului în dezvoltare al fătului sau sugarului sunt problematice. De aceea, chiar dacă berea are puțin alcool, nu trebuie băută de femeia gravidă sau care alăptează (alcoolul este excretat în lapte). În afara acestor circumstanțe însă, studii recente arată că un consum moderat de bere pare a avea efecte benefice asupra unor maladii ale sistemului nervos, asupra funcțiilor cognitive și a afectivității. Astfel, prin diminuarea riscului de boală cardiovasculară, aceleași verigi de acțiune pot ameliora și vascularizația la nivel cerebral.

Alte efecte ale consumului de bere

Diferite alte cercetări au abordat alte aspecte asociate consumului moderat de bere (profilaxia litiazei renale și biliare, a osteoporozei, stimularea imunității, diminuarea riscului de artrită reumatoidă), dar rezultatele sunt mixte și trebuie așteptat ca studii viitoare să aducă lămuriri. În concluzie, nu există alimente perfecte sau care să trateze boli. Alimentele și efectele lor trebuie judecate integrativ, în ansamblul stilului de viață, care cuprinde elemente precum dieta, activitatea fizică, managementul stresului etc. Berea este o băutură cu valențe pozitive, atât timp cât este consumată în cantități moderate. Nu este recomandat ca, în urma studiilor care au relevat efecte pozitive, să se înceapă a se consuma bere doar „pentru sănătate”. Dar dacă un individ consumă bere în mod responsabil, el trebuie să fie conștient de faptul că nivelurile moderate îi pot influența în mod pozitiv starea de sănătate.

Leave a comment