Relația dintre data de naștere și problemele de sănătate la care am putea fi expuși a fost cercetată încă de la începuturile medicinei, însă de abia acum începe să se contureze acest tip de cauzalitate.

„De fiecare dată când prezentăm public studiul făcut, trebuie să facem o mică pauză pentru ca oamenii să râdă”, spune într-un interviu acordat revistei Time doctorul Nicholas Tatonnetti, cercetător în cadrul Centrului Medical al Univeristății Columbia. Echipa sa investighează de ani întregi relația de cauzalitate dintre data nașterii și eventualele boli pe care le putem dezvolta în timp.
Mulți dintre colegii săi de breaslă cataloghează acest studiu drept o formă a astrologiei moderne, lucru pe care Tatonnetti îl neagă cu desăvârșire.
„Astrologia acordă multă atenție lunii în care este născută o persoană, iar acest lucru nu face decât să dăuneze foarte mult unui asemenea tip de studiu întrucât nu există momentan dovezi științifice corespunzătoare pentru a susține o asemenea afirmație”, explică Tatonnetti. Acesta ne asigură că studiul său nu are nicio legătură cu astrologia: „Sezonalitatea reprezintă un indicator de factori ambientali variabili care pot fi prezenți în momentul nașterii unei persoane; învățăm din ce în ce mai mult cât de important este ambientul și interacțiunea acestuia cu genele care joacă un rol atât de important în dezvoltarea noastră. Acest studiu poate reprezenta începutul înțelegerii acestor efecte.”
Săptămâna aceasta, echipa lui Tatonnetti a prezentat în Journal of the American Medical Informatics Association studiul cel mai aprofundat de până acum în ceea ce privește relația dintre luna nașterii unei persoane și posibilitatea de a dezvolta anumite boli specifice, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Cercetărorii au analizat istoricul medical al 1.7 milioane de pacienți internați în spitalul universității din New York în perioada 1985 – 2013. După verificarea făcută cu luna de naștere a pacienților, cercetătorii au confirmat 39 de asocieri (sugerate de studiile anterioare) și au descoperit alte 16.

 

În căutarea unei relații cauză – efect
Asocierea dintre data noastră de naștere și problemele de sănătate pe care le avem a fost investigată încă de la începuturile medicinei. Acum aproximativ 2500 de ani Hipocrate ne asigura că a cunoaște anotimpurile și rotația lor reprezintă un avantaj în posibilitatea de a determina eventualele probleme de sănătate ce vor apărea întrucât sistemul digetiv uman suferă schimbări odată cu schimbarea anotimpului.
Astăzi, ipoteza lui Hipocrate nu pare foarte veridică din punct de vedere științific, însă, încă din anii ’80 au apărut diverse studii care descoperă relații statistice între luna nașterii și posibilitatea de a dezvolta boli predefinite. Acum, aceste studii pot fi consolidate cu ajutorul descoperirilor lui Tatonnetti.

Cercetătorii lui Tatonnetti au confirmat faptul că, în ceea ce îi privește pe copiii născuți la sfârșitul verii sau toamna, aceștia sunt predispuși la boli respiratorii. Iar acest lucru nu are nicio legătură cu alinierea stelelor; conform studiilor anterioare, acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că femeile care rămân însărcinate iarna pot face gripă, răceli sau alte tipuri de probleme respiratorii specifice anotimpului rece, iar aceste lucruri se transmit automat bebelușului.
Studiul confirmă, de asemenea, și relația de cauzalitate între ADHD (sindromul deficitului de atenție) și copiii născuți în luna noiembrie. Cercetătorii spun că cei născuți în noiembrie vor fi cei mai mici din clasă (în momentul în care vor începe școala), iar acest lucru îi predispune la dezvoltarea deficitului de atenție.

Partea cea mai interesantă descoperită în cadrul studiului este posibilitatea dezvoltării problemelor de tip cardiovascular. Tatonnetti spune: „Este surprinzător faptul că nu a studiat nimeni până acum relația dintre luna nașterii și problemele cardiovasculare; am descoperit pe această cale numeroase posibilități de a dezvolta boli ale inimii în rândul celor care sunt născuți la sfărșitul iernii și la începutul verii.”

Nicholas Tatonnetti

Tatonnetti nu poate spune cu exactitate din ce cauză se întâmplă acest lucru. În studiul său face o paralelă între acest tip de boli și expunerea redusă la soare (deci deficit de vitamina D) pentru copiii care se nasc iarna. În orice caz, cercetătorul își propune să facă o investigație mai amănunțită și mai exactă pe viitor.
Din punct de vedere statistic, persoanele născute toamna (octombrie- decembrie) trăiesc mai mult decât cele născute primăvara (între aprilie și iunie). Însă trebuie să avem în vedere ceva foarte important : cercetătorul insistă asupra faptului că studiul său nu trebuie să alarmeze populația. Deși descoperirile au demonstrat asocieri semnificative, riscul apariției unei boli nu este atât de mare; posibilitatea de a dezvolta o problemă de sănătate prin simpla asociere cu luna nașterii este semnificativ mai mică decât influența altor factori de importanță majoră precum alimentația proastă sau lipsa exercițiilor fizice.

Sursă: www.elconfidencial.com

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul