Handsome hipster blowing his nose on a sunny day

n.a. Acest articol nu are nici o legătură cu actuala pandemie de Coronavirus

Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infecţii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decât cele sezoniere, iar tratarea lor este îngreunată din cauza căldurii dogoritoare.
„Răcim vara pentru că şi atunci circulă diverşi microbi, care dau infecţii ale căilor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarnă, vara circulă mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru, conform www.doctorulzilei.ro.

Răcelile de vară apar din dorința noastră de a ne răcori

 În plus, răcelile care apar în anotimpul călduros sunt declanşate şi de diversele metode la care oamenii apelează pentru a se răcori. Băuturile extrem de reci, aerul condiţionat, îngheţata, toate favorizează înmulţirea germenilor, mai ales la nivelul gâtului. Dacă iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii şi gripa, vara apar mai ales infecţii bacteriene precum amigdalita purulentă, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.
Răcelile de vară ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru că debutează brusc şi nu prezintă din timp simptome clare: tuse, secreţii nazale, dureri musculare, slăbiciune etc.
„Adesea, infecţiile de vară pot debuta brusc cu semne severe, stare proastă, febră mare, vărsături, dureri de cap, de aceea e important ca oamenii să consulte de urgenţă un medic”, mai spune specialistul Călin Ciubotaru. Probleme pot apărea şi în tratarea acestor infecţii, pentru că, la fel ca şi în cazul celor din timpul iernii, medicii recomandă mult ceai şi evitarea băuturilor reci, reguli chinuitoare atunci când afară sunt 35 de grade.

Cum putem preveni răcelile de vară

 Încercaţi să vă răcoriţi fără a apela la metode extreme. Căutaţi zonele umbroase şi faceţi des duşuri cu apă călduţă, nu rece. În plus, dacă folosiţi ventilatorul, aveţi grijă ca el să nu fie îndreptat direct către voi.
Pentru a combate durerile de gât se pot administra atât pastile specifice, dar şi antitermice şi antiinflamatoare pentru a ameliora stările proaste şi febra.
În combaterea răcelilor, un rol la fel de important îl are şi alimentaţia. Specialiştii recomandă fructele de pădure şi căpşunile care sunt foarte bogate în vitamina C şi, în plus, conţin şi antioxidanţi care stimulează imunitatea şi au si efect antiinflamator.
Mâncaţi legume şi fructe bogate în vitamina C, precum ardeiul, varza, fructele de pădure, toate cu efecte dovedite în combaterea răcelilor de vară.
Sfatul medicului în prevenirea răcelilor pe timpul verii
Pentru a preîntâmpina răcelile asociate sezonului cald, medicii ne recomandă:
Spălaţi-vă des mâinile cu apă şi săpun. Cei mai mulţi microbi sunt contractaţi din cauza igienei precare.
Consumaţi cel puţin doi litri de lichide, în special suc de portocale şi ceaiuri. Portocalele sunt bogate în vitamina C, iar asta ajută la întărirea imunităţii. La fel de bun este şi ceaiul negru sau verde.
Faceţi mişcare în aer liber. Exerciţiile fizice ne menţin sănătoşi şi ne ţin departe de aerul condiţionat din casă. În plus, mişcarea ne relaxează.
Evitaţi stresul, care slăbeşte organismul şi automat ne face mai vulnerabili în faţa răcelilor.
Și, având în vedere situația actuală, la cel mai mic semn de răceală este mai mult decât indicat să contactați medicul care, în funcție de simptome s-ar putea să vă dirijeze spre un test de COVID 19.

Leave a comment