Piñatex este un material inovator realizat din reziduurile fibrelor frunzelor de ananas rămase în urma recoltării fructelor. La momentul actual, produsul este în curs de dezvoltare la Royal College of Art în Londra. Această fibră de ananas oferă o alternativă ecologică, sustenabilă și reală pielii naturale.
Piñatex a fost creat de către Carmen Hijosa care a lucrat în trecut pe un post de consultant în industria de pielărie din Filipine. Pe parcursul șederii sale în Filipine, Hijosa și-a dat seama că, pe lângă faptul că procesare pielii naturale este foarte costisitoare și complicată, pocesarea în sine a materialului implică un grad ridicat de contaminare a țării. În consecință s-a dedicat căutării unei alternative mai responsabile în ceea ce privește mediul înconjurător și mai corecte din punct de vedere etic.


Hijosa și-a găsit inspirația în broderiile porturilor tradiționale filipineze care sunt făcute din fibrele frunzelor de ananas. Aceste fibre pot fi folosite pentru a face un material care are textura plasei și se aseamănă foarte tare cu pâsla.


Pentru fabricarea Piñatex, fibrele frunzelor se taie în straturi și se prelucrează ca orice altă fibră pentru materiale textile. Țesătura poate avea diferite mărim și texturi – poate avea și o textură similară pielii naturale. Pentru un metru pătrat de material sunt necesare frunzele de la aproximativ 16 ananași.
Pe lângă faptul că Piñatex este mult mai ieftin decât pielea naturală, este și mult mai ecologic și reprezintă un material sustenabil. Deoarece se fabrică din frunzle ananașilor care oricum sunt culeși, nu este necesară o cultură suplimentară – în loc să putrezească în soare ca până acum, vor avea un scop mult mai util. Mai mult decât atât, reziduurile rămase din prelucrarea frunzelor reprezintă o biomasă care se poate transforma foarte ușor în fertilizator, micșorând cheltuielile cultivatorilor de ananas.


Până acum, acest nou material ecologic a fost descoperit de diverși designeri care au folosit materialul pentru produsele lor – în general pentru genți. Firme precum Puma sau Camper au folosit noul material pentru pantofi de sport, momentan la stadiul de „mostră”. Datorită multitudinii de texturi pe care le poate lua, și firmele care fabrică tapiserii și-au manifestat interesul pentru Piñatex.
Piñatex a creat multă curiozitate mai ales pe piața spaniolă și cea britanică; datorită proprietăților sale antibacteriene, noul material ar putea fi folosit și în produsele medicale precum bandajele sterile.
Nu există nicio îndoială – Piñatex este un produs inovator, eco-friendly și nu necesită o cultură specială. Succesul său va reprezenta o alternativă foarte interesantă pe piața textilelor și va genera o schimbare în producția de genți, încălțăminte sau haine.

 

Leave a comment