Semnele care îți spun că îmbătrânești chiar dacă tu nu vrei să observi

0

Nu vrem să-ți stricăm ziua, vorbindu-ți despre sosirea bătrâneții, dar un studiu publicat în ”Frontiers in Neurology” a scos din nou la iveală această temă.Da, există semne clare care îți indică când devii bătrân. Poți să le ignori, dar ele stau acolo. Unele sunt obiective, altele nu. Atinge săgețile din dreapta și îți vom relata semnalele care reflectă ceea ce chelia ta încearcă de ani de zile să-ți spună printre rânduri.

Ai ușoare amețeli

Susnumita publicație semnalează că unul dintre primele semnale că îmbătrânești se reflectă în sistemul tău vestibular, adică, cel relaționat cu echilibrul și cu controlul în spațiu.

După ce au probat pe persoane sănătoase între 18 și 80 de ani, experții semnalează că cei cu vârsta peste 40 de ani erau mai predispuși să eșueze în probele de echilibru decât cei de vârstă mai mică. Cu alte cuvinte, dacă ai impresia că în ultimul timp ai ușoare amețeli sau că ți-e greu să te menții drept- mai ales pe iarbă sau nisip- este un semnal clar al faptului că îmbătrânești. Atenție, nu este grav. Investigatorii afirmă că trebuie să fie o preocupare numai pentru cei ce fac sport de performanță.

Îți spun ”domnule”…mai tot timpul

La început erau numai copiii sau adolescenții, dar în ultimul timp toată lumea ți se adresează cu ”domnul” sau ”doamna”. Da, ai lăsat în urmă ”tinere”, obișnuiește-te. Ești un domn, mai ales pentru cei care au vârsta mai mică decât a ta. Deasemeni, te strigă domnul Popa. Așa că, prietene, dacă ți se adresează cu numele de familie și în forma asta atât de formală, înseamnă că…devii bătrân.

Nu mai suporți nici tinerii, nici adolescenții

În urmă cu câțiva ani îi priveai pe tineri cu atâta vitalitate în metrou, pe stradă, în fața casei.. și te gândeai ”vai, ce drăguț, binecuvântată tinerețe!” Dar de la un timp te deranjează prezența lor. Întotdeauna atât de fericiți, atât de nepreocupați, atât de lipsiți de responsabilități, atât de slăbuți.. Îi privești și te gândești doar cum să aibă atâta vitalitate. Aceeași care te-a abandonat pe tine în urmă cu câțiva ani.

În casa ta ai vin, nu bere

Vin? Ce era ăla? A, da, ceva ce puneai în Coca Cola ca să-l transformi în cocteil. Acum relația ta cu această băutură s-a schimbat radical. La masă bei un vin roșu, ții un toast cu vin alb…iar în casa ta întotdeauna sunt sticle rezervate nopților tale de singurătate sau întâlnirilor romantice. Să fim sinceri, pe toți ne ajunge vârsta la care nu mai este de bun augur să oferi ”o bere” invitatului tău. Cu atât mai puțin dacă invitatul este de vârsta ta. Ah, prietene, când îți dai seama cum trec anii peste tine…

Nu înțelegi nimic din muzica actuală

Nu înțelegi muzica din ziua de  azi, de fapt, toate melodiile îți par la fel. Ești incapabil să diferențiezi reggae de reggaeton, și nu înțelegi de ce în discoteci este muzică indi. Tu ești genul rock sau bar cu pian. Și ca să mai asculți asta ori mergi acasă.
Mergi la concerte.. dar așezat pe scaun

”Ce?? Să petrec două ore în picioare, îndurând îmbrânceli și cu durere de picioare? Nici nu mă gândesc!” Acea epocă a trecut pentru tine. Acum ori mergi la un concert cu scaune ori  nu mergi. Nici măcar nu te gândești să-l asculți pe adoratul tău Bruce Springsteen în picioare. Pentru numele lui Dumnezeu, obosești numai gândindu-te.

Pielea ta stârnește mila

Îmbătrânirea ta se reflectă nu numai în lucrurile pe care le faci, ci și în aparența ta fizică. De câteva luni te privești în oglindă și vezi riduri și piele fleșcăită, unde înainte era piele grasă și întinsă. Inclusiv puteai vedea și câte un semn mic de acnee. Acum ai doar riduri, linii de expresie marcante, uniformitate în culoarea feței, lipsă de luminozitate..și nu mai continuăm, că nu vrem să te pui pe plâns (nu cumva să se mărească liniile de expresie).

Ai un dulap cu medicamente în casă

În momentul în care îți dai seama că improvizata ta cutie cu medicamente a devenit un adevărat dulap, te prăbușești. Este un semn clar că îmbătrânești. Ai de toate: de la plasturi până la siropuri pentru tuse, trecând prin ibuprofen sau cremă pentru zgârieturi.

Mahmureala durează zile întregi
Să bei mult într-o seară te costă mult. Și nu pentru prețul paharelor (muncești, îți permiți), ci pentru mahmureala care ține până ziua următoare. Și nu mai este ca înainte, când starea de rău și durerea de cap te țineau, cel mult, până la prânz în ziua următoare. Acum te simți praf până noaptea zilei următoare. Tot corpul te apasă și abia te mai poți mișca.

 

loading...
Sursa: Frontiers in Neurology

Citește și Mai multe de acelasi autor