A venit toamna, sezonul în care se recoltează legumele pe care le vom consuma pe tot parcursul sezonului trece. Una dintre acestea este sfecla roșie. Plantă rădăcinoasă, de la care în general se consumă rădăcina care crește sub pământ. Sfecla este consumată încă din vremuri preistorice, însă pe atunci erau consumate doar frunzele de sfeclă. Abia în timpul Romei Antice a a început să fie consumată sfecla pentru rădăcina sa.
În secolul al XIX-lea, Napoleon a declarat că sfecla roșie este principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în mod oficial trestia de zahăr.
Potrivit doc.ro ,sfecla roșie are o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea este recomandat consumul acesteia. Cu toate că sfecla este leguma cu cea mai mare cantitate de zahăr dintre toate, este foarte bine ca un adult fără probleme de sănătate să mănânce sfeclă de câteva ori pe săptămână.

Beneficiile consumului de sfeclă roșie

 Consumul de sfeclă roșie scade considerabil riscul de cancer
Acest lucru se datorează betacianinei, substanța care dă culoarea intensă a sfeclei, și careeste, totodată, implicată în reducerea tumorilor canceroase.
Sfecla curăță ficatul de toxine. Chiar dacă organismul uman are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, sfecla roșie le poate completa și chiar stimula.
Consumul de sfeclă roșie ameliorează tranzitul intestinal. Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia mai ales după ce se consumă grăsimi și proteine în exces. Ca o concluzie, sfecla roșie reglează foarte bine tranzitul intestinal.
Sfecla roșie contribuie și la reglarea colesterolului. Această performanță a sfeclei se datorează fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliberarea lor din organism.
Sfecla are și proprietăți antiinflamatoare. Anumiți compuși din sfecla roșie au proprietăți antiinflamatoare. Un nivel redus de inflamații în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson afecțiuni cardiace, diabet și nu numai. Dieta pe care noi o abordăm în general, bogată în zahăr, alimente procesate și grăsimi, favorizează inflamațiile așa că este foarte recomandat consumul de sfeclă roșie.
Chiar dacă sfecla este în continuare în atenția cercetătorilor pentru a-i confirma efectele și multe dintre beneficii, acestea nu pot înlocui terapiile clasice, iar includerea sfeclei în diete nu dăunează atât timp cât nu se fac excese.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul