Te doare capul? Iată 10 posibile cauze ale migrenelor

0

dolor_de_cabeza_ok

Nu se cunosc cu exactitate cauzele migrenelor, însă e clar că în momentul în care episoadele dureroase atacă, victima trebuie să tragă draperiile, să se ascundă sub pătură și să aștepte cuminte să treacă. Multe persoane experimentează și stări de greață sau percep lumina ca pe un agresor vizual, în timp ce altele mai „norocoase” nu simt decât o durere care pulsează în tâmple.
Deși cauzele exacte rămân încă un mister, factorii care cauzează și augmentează durerile de cap sunt destul de clari. De la vin roșu la sex, găsiți mai jos 10 declanșatori surprinzători ai migrenelor:

1. Celule cerebrale sensibile
Deși sunt foarte comune, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin ce se întâmplă cu exactitate în timpul migrenelor. Una dintre teoriile plauzibile susține că, în cazul pacienților care suferă de migrene, creierul acestora este, în mod fundamental, mult mai sensibil decât creierul altor persoane; acest lucru este susținut de către Frederick Freitag, director al clinicii specializate în dureri de cap din cadrul Centrului Medical al Universității Baylor din Texas. În momentul în care o persoană are o migrenă, celulele cerebrale se supra-excită și pot declanșa un val de unde electrice care se propagă pe toată suprafața creierului. Aceste unde declanșează eliberarea de prostaglandină și de serotonină și facilitează dilatarea vaselor sangvine; toate acestea la un loc pot provoca o durere de cap criminală.

2. Mix de factori declanșatori
Multe persoane susțin că anumite tipuri de brânză, vinul roșu sau senzația de foame dau naștere unei dureri ascuțite dificil de înțeles din cauza faptului că durerea este variabilă și poate fi cauzată de nenumărați factori declanșatori care interacționează între ei, spune Freitag. Așa că, în timp ce durerea de cap pulsatilă pe care o simțiți poate fi din cauza unui pahar de Merlot la cină, luați în considerare și faptul că și alți factori pot juca un rol foarte important.

3. Cauze hormonale
Lucru deloc surprinzător, majoritatea persoanelor predispuse la migrene sunt femeile: schimbările hormonale au foarte mare legătură cu durerile de cap. Un studiu făcut în anul 2012 a demonstrat faptul că aproape jumătate dintre femeile care au migrene sunt predispuse la acestea mai ales în timpul menstruației. Totuși, în ciuda faptului că hormonii pot fi cauza, tot hormonii ar putea fi și remediul: un alt studiu arată că oxitocina (hormonul iubirii) poate reduce frecvența și intensitatea durerilor de cap.

4. Luminile intermitente
Aproximativ 85% dintre persoanele care suferă de migrene afirmă că sunt foarte sensibile la lumina puternică sau la lumina intermitentă în timpul episodului dureros. Totuși, un studiu efectuat recent susține că sensibilitatea la lumină nu este atât de puternică precum se suspecta: în timp ce pacienții erau supușii experimentului cu lumini stridente, aceștia au suferit o mică augmentare a durerii, însă nu suficient pentru a demonstra că una dintre cauzele apariției migrenei este prezența luminilor puternice sau intermitente.

5. Fulgerul
Există și un alt tip de lumină intermitentă care poate declanșa o durere îngrozitoare de cap: fulgerele unei furtuni electrice. Un studiu realizat în anul 2012, publicat în revista Cephalagia a descoperit că pacienții erau cu 28% mai predispuși să aibă migrene în momentul în care vedeau un fulger pe fereastră. Deși nu este clar modul exact prin care fulgerele pot provoca declanșarea durerilor de cap, una dintre posibilități ar fi aceea că schimburile presiunii atmosferice din timpul unei furtuni pot întrerupe undele electrice cerebrale.

6. Parfumuri dureroase
În timp ce pentru unii, Chanel No. 5 are un miros atractiv, pentru cei ce suferă de dureri de cap poate declanșa o durere de cap menită să te țintuiască la pat. Un studiu realizat în 2011 în Cephalgia a descoperit că, pentru mulți pacienți, parfumurile și mirosurile puternice în general, pot declanșa cu ușurință un episod dureros.

7. Jocurile foamei
Multe persoane susțin că senzația de foame este un adevărat factor declanșator. Un studiu realizat în anul 2005 a descoperit că foamea merge mână în mână cu migrenele, mai ales cu migrenele cu aură.

8. Vinul și brânza
O cină romantică cu vin, brânză și ciocolată poate reprezenta un adevărat câmp minat pentru victimele durerilor de cap. Multe persoane susțin că anumite alimente sunt declanșatori ai durerilor de cap, cele mai condamnate fiind vinul roșu, brânza și ciocolata. Conform unui studiu publicat în revista Ciencias Neurológicas, cercetătorii nu au descoperit încă produsele chimice care sunt cu adevărat responsabile pentru episoadele dureroase.

9. Presiunea atmosferică
Fulgerul nu este singurul fenomen metereologic care este asociat cu durerile de cap. Numeroase studii au demostrat faptul că schimbările bruște ale presiunii barometrice pot schimba concentrația aerului care, la rândul său, declanșează inundarea creierului cu serotonină, susține Freitag. Această eliberare de serotonină poate cauza o durere de cap.

10. Stresul
Printre factorii declanșatori cei mai invocați se numără stresul. Într-un studiu efectuat în anul 2012, publicat în Diario de Psicología de la Salud, stresul cotidian a fost catalogat drept cea mai comună cauză a apariției migrenelor.

Sursă: www.quo.mx

loading...

Citește și Mai multe de acelasi autor