Psihologul Mihaela Ghircoiaş, specialist cu peste 25 de ani de experienţă, a explicat care este secretul unui somn liniştit. Psihologul ieşean Mihaela Ghircoiaş, terapeut care lucrează de peste 25 de ani cu copii, a arătat că ultima activitate din timpul zilei este responsabilă de felul în care dormim în timpul nopţii.

Astfel, dacă înainte de a adormi urmărim un film de aventură, nu trebuie să ne mire un somn agitat, cu vise care continuă acţiunea peliculei. Pe de altă parte, dacă înainte de somn ne implicăm într-un joc relaxant cu membrii familiei sau dacă enumerăm lucrurile frumoase din timpul zilei, vom avea o noapte liniştită, odihnitoare. Potrivit psihologului, un somn odihnitor este consecinţa directă a ultimei activităţi desfăşurate.
„Explicaţia este simplă: subconştientul nostru nu este o maşină pe care o scoatem din priză când ne punem la somn. El prelucrează ultimele informaţii şi după ce adormim. De aceea, un film cu o acţiune antrenantă, o ceartă sau o nemulţumire oarecare ne poate tulbura somnul”, a precizat Mihaela Ghircoiaş.

Înainte de culcare sunt recomandate activități relaxante

Specialistul a enumerat printre activităţile relaxante care determină o noapte liniştită lectura, plimbarea în natură şi jocurile cu membrii familiei. „Câteva pagini citite seara sau o mică plimbare înainte de somn ne scot din peisajul şi stresul zilnic. Un joc de cărţi în care să integrăm toţi membrii familiei este la fel de relaxant. Sigur că este esenţial să aeresim camera şi să încheiem seara cu o vorbă bună”, a mai punctat psihologul. Muzica ambientală contribuie semnificativ la un somn liniştit. „Sunt şi studii ştiinţifice care au demonstrat că un anumit gen de muzică ascultat înainte de somn ne relaxează şi, prin urmare, ne odihnim. Nu este neapărat necesar să ascultăm acelaşi gen de muzică. Dacă avem o preferinţă şi dacă ne place ceva în mod deosebit, adică ne face să ne simţim bine, în timpul somnului vom resimţi aceleaşi efecte”, a mai arătat specialistul. Psihologul Mihaela Ghircoiaş a precizat că somnul odihnitor are legătură şi cu ora la care adormim. Cu cât aceasta este mai înaintată, după activităţi prelungite şi în timpul nopţii, cu atât senzaţia de oboseală resimţită după ce ne trezim este mai accentuată.

Leave a comment